Gıda etiketlerinde bakılması gerekenler

öncelikle alacağınız ürünün içinde ne var?

09-11-2022

1. İçinde ne var? (İçindekiler)

İlk ders. Besin değerleri etiketine gerçekten bakmadan önce şunları öğrenmeliyiz:
öncelikle alacağınız ürünün içinde ne var. 
Gerçek malzemeleri arayın (bir grup kimyasal değil!).
 

GİZLİ ŞEKERLERE DİKKAT: Verdiğim örnekte sizin bile farkında olmayabileceğiniz 7 'gizli' şeker kaynağı var. Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, esmer şeker, meyve suyu konsantresi, maltoz, dekstroz, sakaroz, bal… bunlar gerçekten sağlıklı olma çabalarımızı engelleyen farklı şeker türleridir.

 
2. Porsiyon büyüklüğü ne kadar?
Etiketteki yiyecek porsiyonları her zaman bir ev ölçüsü (bardak, yemek kaşığı ve çay kaşığı) ve hacim veya kütle birimi (g, ml, oz) ile birlikte gelmelidir. Bir paket ölçü kabı ve kaşığı ve hatta belki bir yiyecek ağırlığı almak faydalı olabilir. Ne kadar hizmet ettiğinize dikkat edin. Bazen porsiyon boyutunu aşıyoruz ve sonunda çok fazla bir şey yiyoruz.
 
3. Üründe kaç karbonhidrat (ve şeker/lif) var?
Karbonhidrat ararken, kendinize sormanız gereken birkaç şey var.
 

KARBONHİDRATLAR

 

Anlaşma bu. Karbonhidratlar birkaç kaynaktan gelebilir. Tam tahıllar, sebzeler, fasulye ve meyveler (diğerlerinin yanı sıra) beslenmemizdeki 'sağlıklı' karbonhidratların ana kaynaklarıdır. Çok sağlıklı olmayanlar arasında şeker, hamur işleri, soda veya diğer yüksek oranda işlenmiş veya rafine edilmiş gıdalar bulunur. Bir üründeki toplam karbonhidratları ararken, kaynağı bilmemiz gerekir (ve bu yüzden önce listelenen bileşenlere bakarız).

 

ŞEKER

Şekere baktığımızda, bir üründeki doğal şeker mi (örneğin yoğurtta olduğu gibi) yoksa şeker eklenmiş mi (daha önce bahsettiğimiz türler gibi) kontrol etmemiz gerekiyor. Laktoz, sütte bulunan doğal şekerdir ve bu nedenle yoğurdun beslenme etiketinde yazılı bir şeker değeri bulabilirsiniz (porsiyon başına laktozdan gelen yaklaşık 8-10 g şeker). Ancak yüksek fruktozlu mısır şurubu görürseniz – bu ilave bir tatlandırıcıdır. Tavsiyem: eklenen, gereksiz şekeri atın!
 

LİF

Öte yandan, lif, vücudun sindiremediği, ancak vücudumuz için bazı yararlı işlevleri olan (hangi tür olduğuna bağlı olarak) bir tür karbonhidrattır: bir işlevi, mikroorganizmalar için “gıda” görevi görmesidir. kalın bağırsağımızda bulunur; bir diğeri ise kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olması ve sindirim sistemimizin iyi işleyişini desteklemesidir. Porsiyon başına en az 4 g lif arayın!

4. Ne kadar yağ (ve ne tür) var?

 

Yağ önemlidir. Annelerin “Az Yağlı” diyete uyduğunu söylediğini duymaktan nefret ediyorum (ve daha da kötüsü “Şişman Fobisi” çocukları yetiştirdiklerinde). Bu iyi bir seçim değil!

 

İlk olarak, gün boyunca yediğimiz toplam enerjinin yaklaşık %30'unun yağlardan gelmesi gerektiğini unutmayın.

 

Dört tür yağ vardır: Doymuş, Çoklu Doymamış, Tekli Doymamış ve Trans. Trans yağ HARİÇ hepsinden biraz ihtiyacımız var: bunları içeren herhangi bir ürünü hendekleyin! Vücudumuz ve metabolizmamız için sağlıksızdırlar.

 

Doymuş yağlar, kötü şöhretlerine rağmen, diyetimizin bir parçası olmalıdır. Esas olarak süt ürünlerinde bulunur. Her gün bir porsiyon peynir veya biraz tam yağlı yoğurt yeterlidir (bir porsiyon SAT-FAT için 4 gr'dan az olmasına bakın). Tekli ve çoklu doymamış yağlar ana yağ kaynağımız olmalıdır: somon, avokado, fındık, zeytinyağı, kabak çekirdeği, keten tohumu ve yer fıstığı iyi kaynaklardır.

 
 
 

Günün ipucu: Omega 3'e ulaşın (somon, ton balığı, keten ve cevizde bulunur)!

 

5. Protein sağlıyor mu?

 

Proteini seviyorum. Çocukların optimal büyüme için proteine, yetişkinlerin ise kas dokusunu korumak ve onarmak için proteine ​​ihtiyacı vardır. Çocukların sağlıklı bir büyüme sağlamak için günde kilogram ağırlık başına yaklaşık 1.0 – 1.2 gram proteine ​​ihtiyacı vardır. Çocuklarıma organik hayvansal protein kaynakları vermeyi seviyorum: yumurta, Yunan yoğurdu, tavuk, sığır eti veya hindi. Ana öğünlerde (Kahvaltı, Öğle Yemeği, Akşam Yemeği) porsiyon başına protein 10-15 gr civarında, ara öğünlerde ise 5-7 gr civarında olmalıdır.

6. Vitamin ve mineralleri var mı?

 

Vitaminler ve mineraller gerçek arkadaşlardır. Onlar olmasaydı tüm sistemimiz çökerdi. Vücudumuzun tüm biyolojik işlevlerinin desteğidirler ve herhangi birinin eksikliği ciddi bir tehdit anlamına gelebilir. Beslenme etiketine bakarken, DAİMA bazı vitamin ve mineraller sağlayıp sağlamadığını kontrol edin.

 

Çocuklar için her zaman akılda tutulması gereken en önemlileri Demir, A Vitamini,

Kalsiyum ve Çinko. Ancak, diğerlerinin tümü de önemlidir. Çeşitli yiyecekler yemek, vitaminlerin iyi bir kombinasyonunu almalarını sağlayacaktır.

not:

 

*YA KALORİLER?

 

Beslenme gerçekleri etiketinde ilk sırada yer almasına rağmen, bunu neden en son tartıştığımı merak edebilirsiniz. Bunun nedeni, kalorilerin ÖTESİNE bakmayı öğrenmenizi ve satın aldığınız gıdanın kalitesine daha fazla odaklanmanızı istemem. Altı adımı aklınızda tutun ve bir dahaki sefere süpermarkete gittiğinizde hepsini entegre edin. Kimyasallara, ilave şekerlere, tuhaf malzemelere ve "sahte" yiyeceklere dikkat edin! Bakkala bir sonraki seyahatiniz için hazır mısınız?