Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyecek özelliğe sahip bu logonun kullanımının dikkatli bir şekilde planlanması gerekiyor. Hem üreticilerin hem perakende satışı yapanların Yerli Üretim logosunu kullanırken belirlenen kurallara uymaları şartı aranıyor. Yerli mallarının daha doğrusu Türkiye’de üretilen malların tüketiminin özendirilmesi için başlatılan Yerli Üretim logosu uygulaması ekonomik büyümeyi sürekli hale getirmeyi amaçlıyor.
Tüketicilerin mağdur olmasının önlenmesi, güvenli alışveriş yapılması ve tüketicilerin bilinçlendirmesi gibi fonksiyonları da bulunan Yerli Üretim logosu kullanımı doğru yapılmadığı takdirde işletmeler yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Konu henüz sıcak olduğu ve çok merak edildiği için bu yazımızda Yerli Üretim logosu kullanma şartları hakkında bilgi aktaracağız.
Yerli Üretim Logosu Kolay Okunabilmeli
Yerli Üretim logosu kullanma zorunluluğu birçok farklı amaca hizmet eder. Dolayısıyla bu logonun ürünlerde alelade kullanılmaması gerekir. Yerli Üretim logosu, Türkiye sınırları içerisinde üretimi yapılan tüm ürünlerin etiketlerinde bulunmalıdır. Aynı zamanda tarife ve fiyat listelerinde de yer almalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bu logo kullanılırken tüketiciler tarafından kolay fark edilmesi, rahat okunabilmesi ve dikkat çekmesidir. Logonun doğru kullanımı için fiyat etiketi tasarımlarının dikkatli bir şekilde yapılmasını gerektirir. Yerli Üretim logosu kullanma zorunluluğu bulunan işletmelerin logonun işlevini düşünerek, bu logoyu fiyat etiketlerinde bariz bir şekilde fark edilecek şekilde kullanması gerekir.
Yerli Üretim Logosu Orijinal Renklerinde Kullanılmalıdır
Yerli Üretim logosunun şekli ve renkleri belirlenmiştir. Siyah ve kırmızı renklerde tasarlanan Yerli Üretim logosu başka renklerde kullanılamaz. Üstelik logolarda kullanılacak siyah ve kırmızı renklerin kodları da açıkça belirtilmiştir. Buna göre kırmızı renkli Yerli Üretim logosu için Pantone renk kodu 485 C; CMYK renk kodu ise C:6 M:100 Y:100 K:0; RGB renk kodları ise R:225 G:31 B:39 kullanılmalıdır. Siyah renkli Yerli Üretim logosu için ise CMYK renk kodları C:0 M:0 Y:0 K:100 ; RGB renk kodları ise R:0 G:0 B:0 olarak belirlenmiştir. Bu renk tonlarının dışında Yerli Üretim logosunun renkleri değiştirilemez ve farklı bir renge uyarlanamaz.
Yerli Üretim Logosu Belirli Ölçülerde Kullanılmalıdır
Yerli Üretim logosu kullanacaklar logonun boyutlarını rastgele belirleyemezler. Logonun büyütülmesi ve küçültülmesi gereken durumlarda Yerli Üretim Logosu Kurumsal Kimlik Kılavuzu dahilinde yer alan oranlara uyum sağlanmalıdır. Buna göre; dikdörtgen şeklinde olan logonun uzun kenarı 6.345 cm; kısa kenarı ise 2.5 cm olarak etiketlerde kullanılmalıdır.
Yerli Üretim Logosu Hatalı Kullanılırsa Ne Olur?
Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında yapılan düzenlemelerle birlikte 3 Ekim 2018 tarihi itibarıyla Türkiye’de üretilen tüm malların etiketlerinde yerli üretim logosu kullanımı zorunlu hale geldi. Bu düzenleme logonun hangi renklerde, ne şekilde ve hangi boyutta kullanılması gerektiği ile ilgili net açıklamalar içeriyor. Yerli Üretim logosu kullanılmaması ya da mevzuatta belirtilen şartlara aykırı özelliklere sahip olması yaptırımları da beraberinde getiriyor. Buna göre fiyat etiketlerinde Yerli Üretim logosunu kullanmayan ya da aslından farklı şekilde kullanan işletmelere etiket başı 274 TL tutarında idari para cezası kesilecek.